Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Webinar

Forskerskolen: Hvordan evalueres en doktorgradsavhandling?

Helgelandssykehusets digitale forsknings- og innovasjonsforelesninger holdes annenhver tirsdag og er åpne for alle.

29.
oktober
2024
  1. 29. okt. 2024, 14:15 - 15:00
Bli med på forelesningen

Tid og sted

Når

  1. 29. okt. 2024, 14:15 - 15:00

Type arrangement

Webinar

En mann som smiler til kameraet

En doktorgradsavhandling skal være resultatet av et selvstendig vitenskapelig arbeid som tilfredsstiller internasjonale krav og standarder med hensyn til vitenskapelig nivå, metodisk tilnærming og forskningsetiske retningslinjer. En doktorgradsavhandling er nødvendigvis ikke et mesterverk, men heller et resultat av arbeidet til en mester. Avhandlingen skal bidra med ny kunnskap innen feltet, og resultatene vil, som det heter i forskriftene for ph.d. utdanning, «kunne publiseres som en del av fagets vitenskapelige litteratur». Men hva betyr egentlig dette for bedømmingen av avhandlingen?

Det er mange spørsmål som en bedømmelseskomite bør ta stilling til, inkludert: Hvordan vurderes en artikkel-basert avhandling i forhold til en monografi? Hva menes med «internasjonale krav og standarder» og hvordan vurderes dette? Hvilke krav bør stilles til omfang? Hvordan vurderes faglig dybde og refleksjon? Hvor mye «slurv» og skrivefeil bør godtas? Hvordan håndterer man en avhandling som man ikke mener fullt ut holder mål? Hva hender dersom komitéens medlemmer ikke blir enige om avhandlingen holder mål?

For en artikkel-basert avhandling er det flere forhold som kan/bør vurderes, inkludert: Krav til publisering? Forfatterrekkefølgen i publiserte arbeider? Hva er praksis innen fagfeltet når det gjelder medforfatterskap? Dersom avhandlingen består av artikler med flere medforfattere – hva er kandidatens bidrag? Har kandidaten fulgt de normer for medforfatterskap som er allment akseptert i fagmiljøet?

Foredraget inkluderer også informasjon om den videre prosessen: Hva skjer etter at komiteen har godkjent avhandlingen? Hvordan avgjøres tittel på prøveforelesningen? Hvordan vurderes prøveforelesningen? Hva forventes av deg som opponent? Hva menes med første- og andre-opponent? Hvilken rolle har det tredje medlemmet i komitéen?

Avslutningsvis presenteres andre forhold som medlemmer av doktorgradskomitéer bør ha et bevisst forhold til: doktorgradstradisjoner, herunder antrekk, doktormiddag, taler, språk (norsk, engelsk), etc.

___________________________________________________________

Foreleser er professor Gunnar Hartvigsen som gjennom flere tiår har forsket, undervist og jobbet med prosjekter innenfor telemedisin og e-helse ved Universitet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge. I 2023 begynte han å jobbe i Helgelandssykehuset i en 20 prosents stilling.